Informatie over meubelverhuur en gemeubileerd huren

Hoe plaats je een nieuwe cv-ketel?


Een cv-ketel is één van de belangrijkste apparaten in een huis. Zonder cv-ketel heb je immers geen warm water bij het douchen en is het niet mogelijk om een woning of bedrijfspand te verwarmen middels een verwarming. Natuurlijk zijn er tegenwoordig milieuvriendelijke mogelijkheden om dit te realiseren, maar in de meeste huizen wordt desondanks nog

Een cv-ketel is één van de belangrijkste apparaten in een huis. Zonder cv-ketel heb je immers geen warm water bij het douchen en is het niet mogelijk om een woning of bedrijfspand te verwarmen middels een verwarming. Natuurlijk zijn er tegenwoordig milieuvriendelijke mogelijkheden om dit te realiseren, maar in de meeste huizen wordt desondanks nog steeds gebruik gemaakt van een cv-ketel.

Mankementen

Net als vrijwel alle apparaten die in je woning staan, is een cv-ketel ook onderhevig aan slijtage. Op den duur zal de ketel dan ook vervangen moeten worden. Heb je bijvoorbeeld last van een tikkende verwarming? Of wordt de radiator niet of niet volledig warm? Dit duidt vaak op problemen aan je cv-ketel. Deze problemen kun je mogelijk zelf verhelpen, maar het is niet aan te raden om aan de ketel te gaan prutsen als je hier geen verstand van hebt. Als je zelf niet weet hoe je te werk moet gaan, doe je er goed aan om een loodgieter in Woerden in te schakelen.

Cv-ketel demonteren

Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel komt het één en ander kijken. Indien je de ketel zelf wilt vervangen, moet je de oude ketel eerst demonteren. Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact en sluit de toevoer van water en gas volledig af. Tap het water uit de ketel af en koppel vervolgens de zwakstroomdraad los van de kamerthermostaat. Pas dan kun je beginnen met het demonteren van de ketel.

Plaatsen nieuwe ketel

Indien je de oude ketel gedemonteerd hebt, moet je bepalen waar je de nieuwe cv-ketel wilt hebben. Boor eerst gaten in de muur voor de montage van het expansievat. De leidingen moeten ook vernieuwd worden. Bij het plaatsen van een nieuwe ketel moet je altijd goed de tijd nemen om de instructie door te lezen. Vergeet niet de toevoerleiding voor de verbrandingslucht van de ketel aan te sluiten.

Aanlsuiten cv-ketel

Heb je alles gemonteerd? Loop voor de zekerheid alles nog eens na om te controleren of je niets vergeten bent. Sluit nu eerst alle benodigdheden aan op de ketel en controleer of alles goed vast zit. Als alles in aangesloten kun je beginnen met het plaatsen van de nieuwe leidingen. Deze kun je nu precies op maat maken. Zorg dat de leidingen stevig worden vastgezet op de muur, zodat ze niet kunnen verschuiven. Als alles geïnstalleerd is, kan er getest worden. Kijk of er nergens lekkages opduiken. Noteer voor jezelf de gegevens van de ketel en de werkzaamheden die je zojuist verricht hebt. De installatie van de cv-ketel is nu klaar en nu kunt u weer lekker genieten van een warme douche.

Hulp nodig?

Zoals hierboven te lezen is, is het installeren van een nieuwe cv-ketel een behoorlijk ingewikkelde klus. Het is dan ook niet aan te raden om hier mee te gaan prutsen als je hier geen verstand van hebt. Het verkeerd aansluiten van de leidingen kan uiteindelijk namelijk grote gevolgen hebben. Je doet er dan ook goed aan om een loodgieter in te schakelen die je de installatie volledig uit handen neemt. Zo weet je zeker dat de cv-ketel goed geïnstalleerd wordt, kost het je zelf geen moeite en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *